Adar Poonawalla, izvršni direktor indijskog “Serum Instituta”, najvećeg svjetskog proizvođača vakcina i ključnog dobavljača za inicijativu Covax, podržanog od strane Ujedinjenih nacija, zatražio je od američkog predsjednika Joea Bidena da ukine embargo na izvoz sirovina potrebnih za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa.

“Ako se želimo istinski ujediniti u pobijeđivanju ovog virusa, u ime industrije vakcina izvan SAD-a, ponizno vas molim da ukinite embargo na izvoz sirovina iz SAD-a kako bi proizvodnja cjepiva mogu povećati”, napisao je Poonawalla na Twitteru, javlja AP.

Poonawalla je ranije rekao da će nedostupnost određenih sirovina, poput specifičnog materijala potrebnog za uzgoj mikroorganizama, uticati na proizvodnju vakcine koju je razvila američka farmaceutska kompanija “Novavax” na Serum Institutu. “Serum Institut” i “Novavax” sklopili su ugovor o isporuci 1,1 milijardu doza vakcine za Covax, javlja AP

Indija je danas potvrdila preko 200.000 novih slučajeva virusa za 24 sata. Usred velikog broja zaraženih koji preplavio bolnice, zemlja pokušava vakcinisati dovoljno ljudi da uspori širenje virusa.

Zbog toga je Indija zaustavila izvoz vakcina u druge države.