Crna kutija aviona, nakon što je izvučena iz mora, prebačena je u krizni centar u lučkom području sjeverno od glavnog grada Jakarte i čeka se očitavanje podataka.

Nastavljena je potraga za tijelima žrtava.

Načelnik Generalštaba Hadi Tjahjanto izjavio je da su crnu kutiju (snimač podataka o letu) aviona iz mora uklonili ronioci koji rade na tom području.

U toku potraga za snimačem glasa u kokpitu i očekuju da će ovaj uređaj uskoro biti pronađen, te da će nastaviti s potragom za ostacima aviona i tijelima žrtava.

Iz bolnice u kojoj su tijela, pronađena nakon pada aviona, objavili su da su DNK testovima identificirane ukupno četiri osobe – pilot, stjuardesa i dvoje putnika.

Zvaničnici, koji do sada nisu dali službeno objašnjenje o uzrocima pada, naveli su da se razlog može utvrditi ispitivanjem crne kutije.

Ministar Budi Karya Sumadi ranije je izjavio kako je izgubljen kontakt pet minuta nakon polijetanja aviona te da je avion s 50 putnika i 12 članova posade pao između Lakija i Lancang.

Putnički avion indonezijske kompanije “Sriwijaya Air” srušio se u subotu u more tokom leta na liniji iz Jakarte ka Pontianaku.

Avion se srušio u more između ostrva Laki i Lancang, sjeverno od Jakarte, gdje su spasilačke ekipe pronašle olupine aviona, posmrtne ostatke i prtljag žrtava.

U avionu su se u trenutku nesreće nalazile 62 osobe, i to 12 članova posade i 50 putnika, među kojima i desetero djece.