Nastavljena je akcija traženja i spašavanja na području na kojem je pao putnički avion u Indoneziji.

Koordinator Nacionalne agencije za traganje i spašavanje (BASARNAS) rekao je da će se današnje aktivnosti traženja i spašavanja izvoditi sa 53 broda na području na kojem se avion srušio.

Navodeći da se nastavljaju aktivnosti na šest različitih područja uz učešće 2.600 osoblja u regiji, Rasman je rekao da će privatni ronioci na tom području i dalje tražiti dijelove aviona i tijela nastradalih.

Crna kutija iz aviona, čija je lokacija utvrđena jučer, još nije uklonjena iz olupine u moru.

Napominjući da se uzrok nesreće može razjasniti ispitivanjem crne kutije, vlasti još nisu dale službenu izjavu u vezi sa uzrokom pada aviona.

Ministar Budi Karya Sumadi ranije je izjavio kako je izgubljen kontakt pet minuta nakon polijetanja aviona te da je avion s 50 putnika i 12 članova posade pao između Lakija i Lancang.

Glasnogovornica Ministarstva transporta Adita Irawati kazala je također ranije kako je posljednji kontakt s avionom ostvaren 9. januara u 14:40 po lokalnom vremenu, nakon polijetanja iz Jakarte prema Pontianaku.

Putnički avion indonezijske kompanije Sriwijaya Air srušio se u subotu u more tokom leta na liniji iz Jakarte ka Pontianaku.

Avion se srušio u more između otoka Laki i Lancang, sjeverno od Jakarte, gdje su spasilačke ekipe pronašle olupine aviona, posmrtne ostatke i prtljag žrtava.

U avionu su se u trenutku nesreće nalazile 62 osobe i to 12 članova posade i 50 putnika, među kojima i desetero djece.