Gianni Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) sastao se danas u Washingtonu sa Donaldom Trumpom, predsjednikom Sjedinjenih Država kako bi razgovarali o Svjetskom prvenstvu 2026. koje će SAD organizovati zajedno s Meksikom i Kanadom.

Kandidaturu “United 26“ izabrale su 2018. godine države članice FIFA-e, koje su joj dale 134 glasa u odnosu na 65 za kandidaturu Maroka.

Infantino i Trump razgovarali su o uspostavljanju sjedišta FIFA-e u SAD-u, kao i o analizi priprema za turnir. SAD su posljednji put bile domaćini Svjetskog kupa 1994. godine.

Infantino je također posjetio urede američkog Ministarstva pravde (DOJ), zahvalivši se američkim vlastima na njihovom radu u borbi protiv korupcije u fudbalu.

“Od kada sam izabran, pokazali smo svoju odlučnost da iskorijenimo malverzacije koje su u prošlosti narušavale FIFA-inu reputaciju. Ponovili smo svoju spremnost na saradnju i pomoć vlastima u njihovoj istrazi i procesuiranju korupcije, kojoj nije mjesto u fudbalu“, rekao je Infantino.