Zbog vanredne situacije uzrokovane epidemijom Kovid 19 svi kamioni koji samo vrše tranzit robe kroz Republiku Hrvatsku u obavezi su da prelaze na graničnim prelazima Gradiška i Šamac na sjeveru, te Bijača na jugu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Napominju da su se zbog trenutne veoma komplikovane procedure sa vozačima kamiona koje provodi Granična policija Hrvatske, stvorile velike kolone kamiona, posebno na prelazima Gradiška i Šamac, te zastoj prometa teretnih motornih vozila.

“Zbog toga apeluju na sve prevoznike koji izlaze iz BiH sa praznim kamionima i idu na utovar u Hrvatsku ili prevoze robu čije je krajnje odredište Republika Hrvatska, a koja ne podliježe nadzoru nadležnih inspekcija, da koriste granične prelaze Gradina, Brod i Izačić. Na ovakav način će se osigurati smanjenje kolona kamiona na prielazima Gradiška i Šamac”, ističu iz UIO.

Takođe, pozivaju uvoznike i špediterske kuće da, u slučajevima gdje je to moguće, uvozne pošiljke upućuju tranzitnim prijavama u carinske ispostave u unutrašnjosti zemlje, kako bi se rasteretio rad carisnkih ispostava Gradiška i Šamac, koje su trenutno izuzetno opterećene.

“Kako bi se izašlo u susret privrednoj zajednici u BiH na način da se provođenje carinskih postupaka dodatno ubrza, UIO je otvorila mogućnost da špediterske kuće u ispostavama Gradiška i Šamac podnose carinske prijave na server Uprave u toku 24 časa. Registrovanjem što većeg broja carinskih deklaracija tokom 24 časa (posebno za one pošiljke koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru), carinska služba će ih moći obrađivati od ranih jutarnjih časova”, naglašavaju iz UIO.