Cijene nafte na međunarodnim tržištima povećane su prema 46 dolara, podstaknute uspješnim rezultatima ispitivanja potencijalnih vakcina protiv Kovida-19, za koje trgovci smatraju da će ubrzati oporavak potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je povećana za 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,62 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 52 centa višoj cijeni od 42,94 dolara, prenosi Hina.

Dobro raspoloženje na tržištima i dalje podržavaju vijesti o napretku u razvoju potencijalne vakcine protiv Kovida-19, koje bi moglo pomoći i potražnji za naftom.

“Pfizer” i “BioNTech” objavili su prije deset dana da je njihova eksperimentalna vakcina spriječila zarazu Kovidom-19 više od 90 odsto učesnika u ispitivanju, a sličan je rezultat prošle sedmice objavila i Moderna.

Juče je i britanski proizvođač ljekova “AstraZeneca” saopštio da bi njegova vakcina, razvijena u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, takođe mogla biti efikasna oko 90 odsto.

Raspoloženju pomažu i očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom produžiti sporazum o ograničenju snabdijevanja i na narednu godinu.

OPEK će na sastanku 30. novembra i 1. decembra razmotriti mogućnosti produženja sporazuma za najmanje tri mjeseca od januara.