Nakon višesatnog sastanka federalnog urbanističko-građevinskog inspektora Ejuba Salkića s predstavnicima Deponije Mostar i predstavnicima građanske inicijative “Jer nas se tiče” zaključeno je da će regionalna deponija Uborak biti zatvorena u narednih nekoliko mjeseci, ukoliko ne dobiju dozvolu nakon studije uticaja na okoliš.

Demonstranti će nastaviti blokadu dovoza komunalnog otpada, dok Grad Mostar ne potpiše neki oblik pisma namjere da je saglasan s ovim zaključcima.

Dolazak federalnog inspektora na Deponiju Uborak ulio je novu nadu da bi agonija u vezi s ovom deponijom, koja traje više od osam mjeseci, mogla biti riješena.

Iako se prethodno pojavila informacija da se deponija nelegalno proširuje za nove količine otpada, to se na koncu pokazalo kao dezinformacija. Postojeći kapacitet deponije ograničen je na još tri mjeseca, nakon čega će morati biti zatvorena po automatizmu.

“Ako gradske vlasti ne donesu odluku i što prije odrede novu lokaciju, ova će morati biti zatvorena”, rekao je Nijaz Hodžić, Građanska inicijativa “Jer nas se tiče”.

“Javnu raspravu nam moraju obezbijediti u narednih četiri ili pet mjeseci. Sve mora potpisati gradska uprava, Ljubo Bešlić ili neki njihov predstavnik da bi se mi povukli odavde. To su oni sami rekli, inspektori su rekli da se za tri-četiri mjeseca nema gdje, nije pripremljena rupa, nije pripremljeno ništa”, rekao je Omer Hujdur, Građanska inicijativa “Jer nas se tiče”.

Dok ne budu organizovane javne rasprave i gradske vlasti ne daju pisanu garanciju da će problem deponije biti riješen, članovi inicijative nastavljaju blokadu prilaznog puta kamionima sa smećem.

“Blokadu držimo dok se ne obrate gradske vlasti i kantonalne vlasti, dok ne sjednemo sa njima i ne utvrdimo sporazum sa konkretnim stvarima kako bi bilo sto posto legalno i legitimno”, kaže Omer Hujdur, Građanska inicijativa “Jer nas se tiče”.

Od subote, kada je počela blokada pristupnog puta na ulicama Mostara, gomila se smeće. Tako će, po svemu sudeći, ostati i narednih dana. Na potezu je, opet, gradska uprava.