Iz stranke Ujedinjena Srpska najavili su kako će u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenuti inicijativu izmjene ili usvajanje novog Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske kako bi se ovom entitetu vratio grb bez kojeg je ostao 2008. godine.

Te godine Ustavni sud RS uvažio je veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, osporio zakon i donio presudu da je grb ovog entiteta neustavan. Od tada do danas u Republici Srpskoj u uporabi je amblem kao obilježje entiteta.

U Ujedinjenoj Srpskoj smatraju da je vrijeme da RS ponovo dobije grb, jer je već 11 godina u upotrebi amblem kao osnovno obilježje eniteta iako je tada usvojen kao prelazno rješenje.

Milan Petković, potredsjednik ujedinjene Srpske i NSRS

Ponovno otvaranje priče o grbu o kojem se prije 11 godina vodila višemjesečna polemika i tražila brojna rješenja za Bošnjake u ovom etnitetu je neprihvatljivo. Potpredsjendik RS Ramiz Salkić smatra da je vraćanje starim rješenjima suprotno interesima građana i težnjama ka miru, naročito ukoliko bi novi grb sadržavao elemente starog koji je proglašen neustavnim.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a

Činjenica je da je pod tim obilježjem počinjen teški zločin nad Bošnjacima i Hrvatima na području entiteta i da je pod njim počinjen genocid u zaštićenoj zoni Srebrenice pokazuje da je to obilježje neprihvatljivo.

Najavio je da će Bošnjaci koristiti sve raspoložive mehanizme da zaštite vitalni nacionalni interes. Za opozicioni SDS inicijativa Ujedijene Srpske je pokušaj otvaranja još jedne dnevno-političke teme.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u NSRS

Poznata je činjenica da u postupku za eventualni povratak grba RS koji bi NSRS usvojio da ono ide na Vijeće naroda i ponovo na Ustavni sud i da bi se mnegdje izgubio kao i dosadašnje odluke.

Entitetskim ustavom je utvrđeno da RS ima pravio samostalno donositi odluke o svojim obilježjima i simbolima. Otvoreno je pitanje, smatra profesor Ustavnog prava, da li to treba činiti u ovom trenutku.

Mile Dmičić, profesor ustavnog prava

To je sada otvoreno pitanje sa stanovišta samog zakonskog postupka, odnosa Ustavnog suda Bih ,odnosa Kluba Bošnjaka koji su već osporili jedan grb, kao i amblem…

Za izmjene Ustavnog zakona o zastavi , grbu i himni u NSRS potrebno je obezbijediti dvotrećinsku većinu. Naša sagovornica smatra da to nije problem u okolnostima u kojima su opozicione partije opterećene etiketom loših patriota. No, procedure koje zakonsko rješenje čekaju do konačnog usvajanja a kojih su svjesni i predlagači inicijative dobra su podloga, ističe za predizbornu kampanju za lokalne izbore.