Inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja razvijeni u gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini, predstavljeni su na virtualnoj konferenciji Međunarodne udruge spašavateljskih organizacija (ICAR).

Ovogodišnje predstavljanje niza inovacija, pripremio je četveročlani tim Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) Zdenko Marić, Rijad Tinjak, Nives Batista i Bojan Šunjić.

Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su softverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na suvremenoj teoriji potrage, kao i inovativne taktike traganja za nestalim osobama prilagođene uvjetima i konfiguraciji terena u teško pristupačnim područjima. GSSuBiH razvio je poseban sustav edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama suvremene teorije traganja.

Ovo je još jedan dokaz da Savez gorskih službi spašavanja svojim neprekidnim radom i rezultatima prati razvoj gorskog spašavanja i aktivno sudjeluje u njemu, saopćio je GSS u BiH.

Gorske službe spašavanja u protekle dvije godine izvele su 199 kompleksnih operacija spašavanja na kopnu, na vodi, pod vodom i pod zemljom i spasile preko stotinu života. Na osiguranjima skijališta i događaja imali su više od pet stotina intervencija i sa više od 600 pripadnika najjača su operativna snaga zaštite i spašavanja u BiH, navodi se u saopćenju.