Treća konferencija Sarajevo TechLab , pod motom “snaga inovacije”, okupila je više od 150 IT učesnika. Cilj konferencije je da se obezbijedi mjesto za promociju znanja i novih tehnologija. Konferenciju je organizovala kompanija BH Telecom koja je pokrenula javni poziv za startap kompanije koje, koristeći napredne tehnologije, mogu da doprinesu izgradnji novih servisa i boljeg digitalnog društva. BH Telecom za tu namjenu obezbijedio je 15 miliona konvertibilnih maraka.

Put od inovacije do održivog biznisa, prepun je izazova. Međutim, jaka volja, dobar tim i upornost, mogu vas dovesti i do liste Fajnenšl tajmsa, na kojoj se upravo našla jedna bh. kompanija. Kreiranjem softverskih proizvoda, Ministry of Programming, pogonska je snaga u globalnim inovacijama.

REŠAD ZAČINA, Ministry of Programming

“Mi pravimo nove proizovde širom svijeta sa kremom startap scene, sa ljudima iz Silikon Velija, iz Švedske, Štokholma, iz svih najjačih okružena u svijetu. Mi smo u konstantnoj potrazi za novim idejama i konceptima i gledamo kako da uradimo te najbolje stvari.”

DINO IBRAHIMOVIĆ, Infobip

“Trudimo se da kreiramo digitalna komunikacijska rješenja koja će omogućiti svim korisnicima naših usluga da na preferirani kanal ili uređaj komuniciraju sa svojim krajnjim korisnicima.”

Učesnicima konferencije obratio se i Mate Rimac, svjetski poznato ime u svijetu inovacija i tehnologije. Rimac je govorio o izazovima sa kojima se on susreo pri pokretanju biznisa, te istakao kako je jedan od najvećih sigurno bio nedostatak novca.

“Kad pričaš sa investitorom moraš imati odgovore na tržište, na konkurenciju, na šta kupci misle, kako misliš komercijalizirati svoju ideju, koji je plan, koliko novaca trebaš za to, poslovni plan… Jako, jako, jako puno toga se može odraditi bez novca.”

Na izazovnom putu od tradicionalnog komunikacijskog provajdera, do savremene digitalne kompanije, u BH Telekomu svjesni su potrebe za inovacijama. Pa je tako za podršku mladima i inovativnim idejama i znanjima, u naredne tri godine obezbijeđeno 15 miliona maraka.

SEDIN KAHRIMAN, glavni ravnatelj BH Telecoma

“Danas smo s ponosom objavili javni poziv za sve kompanije, startape, univerzitete koje koristeći napredne tehnologije mogu doprinijeti izgradnji boljih servisa i boljeg digitalnog društva.”

Sarajevo TechLab održava se već treću godinu, povodom 5. septembra, Dana BH Telecoma. 5. septembra 1993. godine grupa radnika PTT-a BiH, tokom ratnih dešavanja, uspostavila je prvu satelitsku vezu Sarajevo-Bern, a to je dan kada se dogodila telekomunikacijska deblokada BiH i prvi put je u korištenje stavljen nacionalni predznak BiH “387”.