Tržišna inspekcija Republike Srpske nije utvrdila nepravilnosti tokom kontrole primjene Uredbe o određivanju marže prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Inspekcija je izvršila šest kontrola privrednih subjekata koji u svom prodajnom lancu imaju veliki broj benzinskih stanica širom Republike Srpske.

Uredba o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata juče je stupila na snagu, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Od 2. aprila, kada je stupila na snagu Uredba Vlade Republike Srpske o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS-a za 45 grupa proizvoda, republička tržišna inspekcija je u dva slučaja, od kontrolisanih 105 prodajnih objekata širom Srpske, kaznila trgovce sa po 30.000 KM jer se nisu pridržavali definisanih marži.

Zbog ostalih utvrđenih nepravilnosti, poput neisticanja cijena na vidljivo mjesto, inspektori su kontrolisanim subjektima izrekli kazne od 4.300 KM.

Postupajući prema ranijoj Uredbi o vraćanju cijena na prethodni nivo, koja je bila na snazi od 18. marta do 2. aprila, inspekcija je u osam slučajeva, od 190 kontrolisanih, utvrdila kršenje Uredbe i trgovcima su izrečene kazne od 78.000 KM.

Zbog ostalih utvrđenih nepravilnosti, poput neizdavanja računa, izrečene su kazne od 6.600 KM.