Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da su nadležni inspekcijski organi protekle sedmice izvršili 1.050 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije, te da su u osam slučajeva utvrđene nepravilnosti, zbog čega su izrečene kazne u iznosu od 9.000 KM, dok je za jedan objekat izrečena mjera zabrane rada.

“U okviru provođenja navedenih mjera do sada je izvršeno preko 24.200 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od oko 365.000 KM, dok je za 30 objekata izrečena mjera zabrane rada”, navodi se u saopštenju iz Inspektorata RS.

Dodaje se da su generalno privredni subjekti pokazali odgovornost, spremnost za saradnju i provođenje preporuka i uputstava zdravstvenih stručnjaka o mjerema kojih se trebaju pridržavati u cilju nesmetanog rada i suzbijanja bolesti izazvane virusom korona.

“Na osnovu navedenih pokazatelja, može se konstatovati da su pojačan inspekcijski nadzor i preduzimanje oštrijih mjera prema nesavjesnim pojedincima koji krše zakon, rezultirali smanjenjem broja kontrola sa utvrđenim nepravilnostima”, stoji u saopštenju.

Inspekcija će i u narednom periodu nastaviti s pojačanim kontrolama na terenu, a navode da će pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem budu ugrožavali zdravlje stanovništva snositi posljedice u skladu sa zakonom.

“Imajući u vidu da je epidemiološka slika pogoršana, još jednom pozivamo građane i privredne subjekte da prevenciju stave na prvo mjesto i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju”, saopšteno je iz Inspektorata RS.