Članovi Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH razgovaraće danas u Sarajevu sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Seržom Bramercom o procesu traženja nestalih lica u BiH, rekao je Srni član ovog odbora Marko Grabovac.

Grabovac je rekao da će Bramercu ukazati na višegodišnji zastoj u procesu traženja nestalih Srba, ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, te procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

“Proces traženja nestalih Srba u BiH se mora ubrzati po svakom osnovu jer vremenom gubimo svjedoke i članove porodica koji umiru i neće dočekati da pronađu svoje najmilije i da ih dostojanstveno sahrane”, istakao je Grabovac.

On je podsjetio da je na prošloj sjednici Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH tražio da im DNK laboratorija u Hagu dostavi izvještaj o broju identifikovanih posmrtnih ostataka u BiH po nacionalnoj strukturi.

“Mene interesuje koliko je srpskih žrtava identifikovano u DNK laboratoriji u Hagu u posljednje dvije godine, od početka njenog rada”, istakao je Grabovac.

On je rekao da je sastanak sa Bramercom zakazan za danas u prostorijama Međunarodne komisije za nestala lica.

Republika Srpska traga za još 1.660 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Republici i dalje nalaze posmrtni ostaci oko 600 ekshumiranih neidentifikovanih lica.