Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović donio je instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza.

Prema instrukciji koja će biti dostavljena muftijama, bajram-namaz će se klanjati u nedjelju, 24. maja u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, prema Takvimu IZ u BiH, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i ostalih namaza u džematu.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa i da, u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

Vjernicima iz rizičnih skupina upućen je poziv da ne prisustvuju namazu, a onima koji klanjaju namaz da se suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora.

Sabah-namaz će biti obavljen shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog odbora.

Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

Iz Kancelarije reisu-l-uleme je saopćeno da neće biti organizovan tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije reisu-l-uleme.