Potencijalna puna integracija Rusije i Bjelorusije nije na dnevnom redu i o tome neće biti diskusije tokom predstojeće posjete bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka Moskvi, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ne može biti nikakvog spajanja ili apsorpcije kao rezultat tog sastanka. To je apsolutno ludilo. Ovo će biti važna posjeta, naročito imajući u vidu ono kroz šta Bjelorusija prolazi sada. Znate da su naše zemlje povezane specijalnim partnerstvom”, izjavio je Peskov, prenio je “Sputnjik”.

On je dodao da se na sastancima Putina i Lukašenka uvijek razgovara o trgovini, ekonomiji, isporukama nafte i gasa i integraciji unutar Evroazijske ekonomske unije i Zajednice nezavisnih država.

Peskov je rekao da je prerano da se objavi tačan datum Lukašenkove posjete Moskvi. Ranije je diplomatski izvor u glavnom gradu Rusije izjavio da je posjeta planirana za 14. septembar.

Peskov je rekao da Rusija i Bjelorusija imaju različite tipove političke kulture, komentarišući Lukašenkovo upozorenje da bi i u Rusiji mogli da izbiju slični protesti.

Rusija ima “drugačiju političku kulturu, drugačiji politički pejzaž, drugačije političke trendove” i generalizacije su “pogrešne”, rekao je portparol Kremlja.