Proces masovne imunizacije je odavno pripremljen, stručnjaci pojašnjavaju ko je u kojoj grupi prioriteta i gdje će se obavljati vakcinisanje, istakli su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica.

Kako su naveli INZ ima ulogu kordinacije između federalnog Zavoda za javno zdravstvo i općinskih štabova za imunizaciju, uključujući i distribuciju vakcina na vakcinalne punktove u svim gradovima i općinama.

Stručnjaci su odredili prioritetne skupine, da bi se u datom vremenskom okviru postigla maksimalna učinkovitost. Stanovnici se trebaju prijavljivati svojim porodičnim ambulantama, koje djeluju pri domovima zdravlja.

“Prioritetne skupine su, redoslijedom, zdravstveni radnici i drugo osoblje u zdravstvenim ustanovama, osobe i osoblje u ustanovama za smještaj starije populacije (starački domovi), populacija starija od 60 godina, “ranjiva” populacija koja boluje od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, bubrega, pluća.

Nakon njih dolaze zdrave osobe starije od 18 godina, koje rade u javnim ustanovama poput policije, javnog prijevoza, vatrogasaca, javne uprave i slično.

“Na području Zeničko-dobojskog kantona je to oko 190 hiljada osoba”, ističe zamjenik rukovodioca Operativnog tima za provođenje imunizacije u ZDK dr. Jasmin Durmišević.

On je istakao da, tek nakon što se vakcinišu te prioritetne skupine, zavisno od raspoloživosti vakcina, pristupit će se masovnoj vakcinaciji ostalog stanovništva.

Također, u prvoj fazi vakcinišu se i zaposlenici dvije bolnice, Opće u Tešnju i Kantonalne u Zenici, kao i zaposlenici Zavoda za borbu protiv ovisnosti, Zavoda medicine rada i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, i to ispočetka osobe koje rade u Covid-odjelima i Covid-ambulantama, te su u direktnom kontaktu za bolesnim i zaraženim i osobama koje su potencijalno zaražene.

Kako su naveli, kad stigne veći broj vakcina, i broj vakcinalnih punktova će se uvećati. Svi podaci o vakcinisanim osobama se putem informacionog sistema unose u zdravstveni karton pacijenta.