Timovi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) posjetili su proteklih dana škole na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) radi uspostavljanja sistema biosigurnosti u kontekstu zaštite od koronavirusa.

Uprave škola su upoznate o potrebi preporučenih preventivnih higijenskih mjera, većina je izradila planove na osnovu prijedloga i metodologija koji su im dostavljeni, te je time započeta uspostava sistema biosigurnosti i samokontrole. Ostvaren je i kontakt i saradnja sa školama u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, a neke od njih već primjenjuju smjernice, preporuke i savjete dobijene od timova Instituta.

U proteklim danima u javnosti, pogotovo onoj u obrazovnoim sektoru, više nego dobro je prihvaćena namjera Instituta da sva svoja saznanja, znanje i preporuke ustupi sa svim zainteresovanim, putem online PDF brošura u kojima je detaljno pojašnjeno gotovo sve što uprave, nastavno osoblje, roditelji i učenici trebaju znati kako se što bolje zaštititi od COVID-a. Ove sedmice slična praksa se nastavlja na fakultetima i upravi-rektoratu Univerziteta u Zenici (UNZE).

Načelnik Službe za školsku hidgijenu INZ-a, doc.dr. Nino Hasanica, rekao je da su u proteklih sedam dana otišli korak dalje i izradili desetine hiljada letaka, brošura i plakata, čiju su distribuciju započeli prema školama u ZDK.

“S obzirom da su materijali univerzalni, tiču se svih, odlučili smo da ih besplatno ustupimo svim kojima mogu pomoći, da ih sami isprintaju ili umnože”, rekao je Hrasnica.

Svi materijali dostupni su na internet stranici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inz.ba.