Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je čestitke Ministarstvu odbrane, vojnicima i komandnom kadru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, povodom Dana Oružanih snaga i 14. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH).

“Osnivanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bio je vrlo kompleksan proces koji je iziskivao viziju, odlučnost i strpljenje. Kombinacija tih sastojaka dovela je do jedne od najuspješnijih reformi u postratnoj Bosni i Hercegovini. Isti ti sastojci su potrebni sada, kako bi cijela zemlja krenula naprijed”, rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

Inzko je naveo da su u proteklih 14 godina, Oružane snage Bosne i Hercegovine izrasle u kompetentnu i profesionalnu vojnu organizaciju, sposobnu da pruži pomoć građanima u svim dijelovima zemlje u vrijeme prirodnih nepogoda, te da uspješno učestvuje u mirovnim misijama širom svijeta.

“Bile su i ostale pozitivna i ujedinjujuća snaga u Bosni i Hercegovini, istovremeno u potpunosti poštujući pojedinačne identiteta svakog pripadnika Oružanih snaga”, rekao je visoki predstavnik.

On je poželio Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da i dalje ostvaruju, kako je naveo, odlične rezultate u svakodnevnim aktivnostima i sveukupnom radu za dobrobit Bosne i Hercegovine.