Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Crveni križ Federacije BiH i Crveni križ Unsko-sanskog kantona (USK) pokrenuli su akciju pomoći migrantima i izbjeglicama koje borave van službenih prihvatnih centara.

Mobilni humanitarni timovi će vršiti podjelu vreća za spavanje, deka, paketa s hranom, zimske odjeće i obuće, te higijenskih i ostalih potrepština.

Akciju finansijski podržava Evropska unija, kao nastavak podrške koju pruža Bosni i Hercegovini u pogledu trenutne migrantske i izbjegličke situacije.

“Iako će IOM i timovi Crvenog križa učiniti sve da dođu do što većeg broja ljudi koji spavaju vani, jasno je da nećemo moći doći do svih budući da, prema podacima kojima raspolažu kolege iz Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), postoji više od 250 lokacija na kojima borave migranti i izbjeglice. Ova vrsta humanitarne podrške u najboljem je slučaju flaster, a ne rješenje koje će omogućiti da migranti i izbjeglice provedu zimu bez žrtava, osim ako se uskoro ne uspostavi dodatni smještaj”, rekao je šef misije IOM-a u BiH Peter Van der Auweraert.

On je upozorio da je potrebna hitna akcija koja bi dovela do povećanja službenih kapaciteta za prihvat izvjeglica i migranata u BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

Procjena je da više od 3.000 migranata i izbjeglica u BiH spava na otvorenom i da se oni ne mogu smjestiti u postojeće službene prihvatne centre zbog popunjenih kapaciteta, kao i zbog zatvaranja službenog prihvatnog centra “Bira”, saopćeno je iz IOM-a BiH.