Iako su zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) danas trebali napustiti migrantski kamp “Lipa” kod Velike Kladuše, odlazak je odgođen za sutra, potvrdila je upravnik kampa Nataša Omerović.

“Sinoć u kasnim večernjim satima dobili smo informaciju o prolongiranju našeg izlaska za 24 sata, odnosno zaposleni u IOM-u će napustiti ovu lokaciju sutra u periodu od 11 do 14 časova. Sutra u 11 časova dakle gasimo sve servise, prekidamo snabdijevanje električnom energijom i vodom. Posljednji obrok koji ćemo isporučiti je sutrašnji doručak i poslije toga je planiran izlazak zaposlenih i korisnika”, rekla je Omerović.

Još se čeka odluka gdje će od sutra biti smješteno više od 1.200 korisnika usluga centra.

Stav političkih predstavnika grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona o eventualnom povratku migranata i izbjeglica u nedavno zatvoreni prihvatni centar “Bira” i dalje je nepromijenjen.

“Do juče nas niko nije zvanično ni kontaktirao, tako da ne možemo ni govoriti o rješenju ove situacije. Zaista smo mnogo do sada uradili kako bismo pomogli ljudima u nevolji, a trenutni problem nije u našoj nadležnosti. Mi prvenstveno mislimo na sigurnost građana Unsko-sanskog kantona, u ovom slučaju stanovnika u samom središtu Bihaća i zato ne želimo ponovno otvaranje kampa “Bira”. Nekoliko puta u proteklom periodu smo prevareni, jer sjetite se kako je ‘Bira’ otvorena kao privremeno rješenje, pa su ljudi tu ostali više od dvije godine”, izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Rješenje za ovu situaciju, pronalaskom smještaja za korisnike usluga kampa na lokalitetu “Lipa” koji se zatvara zbog trenutne neuslovnosti, očekuje se u toku dana od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.