Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine organizovala je danas u Trebinju promociju IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Predstavljeni su dosad ostvareni rezultati , planovi za naredni period, kao i mogućnosti koje ovaj program pruža.

Promocija programa prekogranične saradnje neophodna je, pošto su tokom prvog poziva za dodjelu sredstava iz IPA fondova odobrena samo tri projekta vrijednosti oko 900.00 eura. Samim tim, značajan dio sredstava od skoro 8,5miliona eura ostao je neiskorišten.

Iako je zainteresovanih aplikanata bilo, ponuđeni projekti nisu zadovoljavali stroge standarde kvaliteta Evropske unije. Zbog toga su organizovane dodatne edukativne radionice.

Prilog pripremila reporterka Dragana Mihić.


“Izabrali smo kroz tender dodatne eksperte i organizovali treninge u dvije faze onako ako se implementira poziv. Prvi trening je bio za pisanje koncept note, a drugi je bio za one koji su uspješno prošli tu fazu i bili pozvani da podnesu punu aplikaciju. Još nemamo evaluaciju uspješnosti tih aktivnsoti, dok ne dobijemo rezultate pa da uporedimo i liste učesnika na tim treninzima sa listama projekata koji će biti odobreni”, rekla je Nada Bojanić iz Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Projekti se uglavnom odnose na tri oblasti – zapošljavanje, uključujući i ranjive grupe, zaštita životne sredine i razvoj turizma baziran na postojećem kulturnom i prirodnom nasljeđu. Jedan od projekata koji je uspješno realizovan iz sredstava IPA fondova jeste “Život na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije”.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, ističe da je projekt od višestrukog značaja za Trebinje – zbog kulture, turizma te infrastrukture.

Program IPA Bosna i Herecgovina – Crna Gora 2014. – 2020. jedan je od šest programa teritorijalne saradnje čiji je korisnik naša zemlja.

Programsko područje obuhvata 56 opština u Bosni i Hercegovini i 14 u Crnoj Gori.