Parlament Iraka odobrio je danas novi izborni zakon, čiji je cilj politički nezavisnim kandidatima pružiti bolje šanse za osvajanje mjesta u parlamentu.

Novim zakonom svaka od 18 pokrajina zemlje mijenja nekoliko izbornih okruga s jednim zakonodavcem koji se bira na 100.000 ljudi, javio je AP. Također, sprječava stranke da se kandiduju na objedinjenim listama, što im je u prošlosti pomoglo da lako dobiju sva mjesta u određenoj pokrajini. Umjesto toga, zastupnici će dobiti mjesta za one koje dobije najviše glasova u izbornim jedinicama.

Izrada novog izbornog zakona bio je ključni zahtjev stotina hiljada demonstranata koji od 1. oktobra protestuju na ulicama Bagdada i pretežno šiitskog juga. Oni su već prisilili premijera Adila Abdul-Mahdija da podnese ostavku, prošlog mjeseca.

Od početka protesta stradalo je više od 420 ljudi, a nekoliko hiljada je povrijeđeno.

Demonstranti danima izlaze na ulice i blokiraju puteve širom zemlje jer ne prihvataju nijednog ponuđenog kandidata iz stranaka koje su već bile na vlasti za novog premijera.

Rok za postavljanje premijera istekao je prekjuče u ponoć, bez vidljivih rezultata, produbljujući tako krizu u Iraku.

Parlament Iraka sa 329 mjesta izabran je u maju 2018. godine. Glasanje se održava svake četiri godine, ali demonstranti zahtijevaju prijevremene izbore.