Hiljade ljudi okupilo se danas u Bagdadu povodom sahrane iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija, vođe iračke milicije Abu Mahdija al-Muhandisa i drugih ubijenih u američkim vazdušnim udarima u Iraku.

Jučerašnji napad na aerodromu u Bagdadu, koji je odobrio američki predsjednik Donald Tramp, predstavlja najveću eskalaciju u ratu na Bliskom istoku između Irana i SAD-a i američkih saveznika, posebno Izraela i Saudijske Arabije.

Sulejmani je bio najistaknutiji vojni komandant Teherana zaslužan za rastući uticaj Irana na Bliskom istoku. Muhandis je bio zamjenik komandanta iračkog Narodnih mobilizacijskih snaga.

PMF planira za danas javnu sahranu za Sulejmanija i Muhandisa i druge žrtve. Procesija će krenuti iz Zelene zone u Bagdadu, zatim će doći do šiitskog grada Kerbale, a cijeli skup završava u Nadžafu, takođe svetom šiitskom gradu.

Ožalošćeni su počeli da se okupljaju na ulicama Bagdada dan uoči sahrane noseći iračke i zastave milicije.

PMF je danas saopštio da je u novim vazdušnim udarima nedaleko od kampa Tadži ubijeno šest ljudi, dok su tri osobe ranjene. Isti izvor navodi da je meta napada bio medicinski konvoj, a ne zvaničnici niti lideri.

Iračka državna televizija javila je da su SAD izvele vojne udare, ali je međunarodna koalicija predvođena SAD-om odbacila svaku umiješanost, rekavši da nije izvela nikakve napade kod kampa sjeverno od Bagdada.