Velika Britanija mora da poštuje dogovore o Bregzitu u vezi sa granicom između Irske i Sjeverne Irske, izjavio je irski premijer Majkl Martin nakon što nisu uspjeli pregovori Brisela i Londona o zatvaranju praznina u novom trgovinskom sporazumu.

EU je jučer pokrenula pravni postupak protiv Velike Britanije zbog podrivanja Sporazuma za Bregzit, a jedan od visokorangiranih britanskih zvaničnika rekao je da i dalje postoje nesuglasice u pregovorima o odnosima nakon Begzita, od trgovine i energetike do saobraćaja.

Očekuje se da će premijer Velike Britanije Boris Džonson sutra razgovarati sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o pregovorima u vezi sa odnosima u budućnosti i sljedećim koracima koje treba preduzeti.

Fon der Lajenova, Martin i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel obratiće se danas evropskim liderima na samitu u Briselu.

“Radujem se iznošenju procjene o situaciji sa Bregzitom pred kolegama, prije svega u vezi sa zaštitom i poštovanjem Sporazuma i Irskog protokola”, istakao je Martin, naglasivši važnost zaštite radnih mjesta u pregovorima o trgovini.