Irski pab “Mek Guajers” popularan je restoran i lokalna znamenitost u Pensakoli na Floridi, a poznat je po tome što sa plafona visi oko dva miliona dolara novčanica.

Istorija jedinstvenih ukrasa (dolara) irskog paba može se pratiti od 1977. godine, kada su Martin Mek Guajer i njegova supruga Moli pokrenuli posao.

Martin je služio za šankom dok je njegova supruga Moli konobarisala, a kada je dobila prvu napojnicu od 1 dolara, proslavila je tako što je na njoj napisala datum i stavila ga na zadnji dio zida za sreću. Nije ni znala da je ovo početak dugogodišnje tradicije koju ljubitelji kafa i dalje poštuju.

Već sljedećeg dana ljudi su počeli da dodaju novčanice u tu “kolekciju dolara” i od tada to rade gotovo svakodnevno.

To je 1.393 kvadratnih metara, a na svakom dijelu tog plafona i na visokim zidovima nalaze se prave novčanice američkih dolara.

“Brojimo to svake godine i plaćamo porez na dodatne postavljene novčanice”, kažu vlasnici.

To je bogatstvo na dohvat ruke od stranaca, od kojih se većina odupire iskušenju da uzme dio gotovine za sebe.

Naravno, sa toliko novca na oku i dohvat ruke bilo je incidenata. Krađe su tokom godina zabilježene, a jedan od zaposlenih je jednom kažnjen i odveden na uslovnu kaznu nakon što je navodno skinuo oko 5.000 dolara zelenih “tapeta”

Ali pošto je na svakoj novčanici koja se podigne na plafon paba ugraviran crni marker i na njoj se nalaze rupe za spajalice, teško je potrošiti bilo gdje u gradu, a da ih niko ne primijeti.

Irski pub je lokalna znamenitost i tradicija novca je vrlo poznata, pa kad god neko pokaže obilježenu novčanicu bilo gdje u Pensakoli, oglasiće se zvona za uzbunu, odnosno pozvaće se policija.