U džamijama u BiH i dijaspori sutra će nakon džuma-namaza biti organizirana sergija za pomoć narodu Hrvatske stradalom u potresu.

O organiziranju ovakve vrste pomoći reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović jučer je pismom informirao i veleposlanika RH u BiH Ivana Sabolića.

Poručio je da se na ovaj način, osim prikupljenog novca, sve muslimane Bošnjake iz cijelog svijeta želi pozvati na brigu, pažnju i suosjećanje da stanu uz svoje susjede iz Hrvatske, uz poruku da smo jedni drugima najbitniji u teškoćama i bezbrižnosti.

Ravnatelj Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail ef. Smajlović u dopisu imamima za organiziranje sergije naglasio je potrebu da iskažemo moralnu i svaku drugu podršku nastradalim i unesrećenim građanima Hrvatske.

– Svježa su i neizbrisiva sjećanja na organiziranu humanitarnu pomoć i utočište prognanim koju su naši susjedi pružali građanima BiH u danima agresije na našu domovinu. Naše nade, misli, iskrena suosjećanja koje dijelimo s obiteljima nastradalih i građanima Hrvatske učvršćuju nas u opredjeljenju da budemo ustrajni u dobročinstvu – poručio je Smajlović.