Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zatražilo je od Inspektorata Republike Srpske da ispita slučaj upotrebe hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od neodgovornih pojedinaca.

“Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se navodi da je preduzeće “Vode Srpske” već naložilo da bude uzet uzorak vode za hemijsku analizu.

“Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva upozoravaju da je upotreba hemikalija pogubna za biljni i životinjski svijet rijeka, te najoštrije osuđuju ovaj slučaj.

“Posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu ‘cvjetanja rijeke’, odnosno ‘ukrinskom vodenom cvijetu’, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira”, navodi se u saopštenju.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić postavio je na svom profilu na društvenoj mreži “Tviter” video-snimak na kojem skače u rijeku Ukrinu, koja je puna pjene.