Predstavnici četiri sindikata obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sa resornim ministrom obrazovanja Rašidom Hadžovićem i premijerom Nevenkom Hercegom otvorili su nekoliko bitnih pitanja za nastavni proces i njegovu normalizaciju, ali bez konkretnih dogovora.

U naredna dva tjedna bit će bolje razrađeni financijski i epidemiološki problemi te će se moći i dogovarati i o tehničkim detaljima, a to su isplata po presudama obrazovnog kadra i vraćanje nastave u normalu u osnovnim školama.

Nastava će vjerojatno biti postupno vraćana u redovite okvire u osnovnim školama, ali će na rješenje tog pitanja biti potrebno sačekati barem dva tjedna, ističe predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije Slavko Lauš.

“Najvjerojatnije neće krenuti kompletno, ali jedna populacija učenika, ovo što sindikat traži, nadam se da će ministar izići u susret, da nema skupina u razrednoj nastavi, to nam je najvažnije. Vjerujem da će biti sastanaka i kriznog stožera i da će to dogovoriti.”

Drugo pitanje koje je otvoreno su presude nastavnog kadra koje već godinama čekaju na isplate. Obećanja su da će i to biti ubrzano, no u kojoj mjeri, nije jasno.

Omer Tipura, Sindikat osnovnog obrazovanja HNK

“Dobili smo ubjeđenja da će ići za to veći iznos nego što smo mi očekivali. Ima neka stavka od četiri miliona maraka, koja nije za ovu svrhu, ali će iz nje crpiti sredstva ukoliko budžet bude stabilan.”

Nastava u srednjim školama nastavlja po sadašnjem planu, budući da je drukčija metodologija rada te nije moguće osigurati adekvatnu higijenu u zgradama ukoliko se normalizira nastava.