U Republiku Srpsku je stiglo ukupno 69 hiljada doza vakcina različitih proizvođača. Najveći broj vakcina je ruskog Sputnjika V, ali isporuka ne teče predviđenom dinamikom. Iz sedmice u sedmicu očekuju se nove količine.

Od zadnje isporuke “Sputnjika V“ u Republiku Srpsku prošlo je mjesec dana. Nove količine, najavljivano je, trebale su dolaziti sukcesivno, čak i sedmično, ali takav tempo nije održan. Od 400 000 naručenih doza ruskog proizvođača, od kojih je pola količine plaćeno, do sada je stiglo 42.000 doza.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

“Da li mislite da sam zadovoljan time, nisam. Da li ste vi zadovoljni, niste. Da li su građani zadovoljni, nisu ali to su stvari koje mi možemo i moramo. Svaki dan kontaktiramo i zovemo i proizvođače i ditributere . Tražimo način da što prije dobijemo vakcine da bismo što više avkcinisali stanovništvo”.

Isporuka ruske vakcine zavisi od proizvodnih mogućnosti i zahtjeva unutrašnjeg tržišta, ali će sve potrebe, iako su ugovori vremenski razvučeni, biti zadovoljene, poruka je iz ruskog Kremlja. U Republici Srpskoj nadaju se da će kontingent od oko 30. 000 doza Sputnjika stići ove sedmice.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

“Ugovorom je definisan krajnji rok isporuke. Ono što je sigurno da su oni probijeni i mi očekujemo izjašnjenje od ruskog proizvođača. Kada govorimo o samoj isporuci ono što smo dobili informacije od ruske strane da je problem u proizvodnji odnosno u količinama koje treba da proizvedu. Mi sa druge strane imamo potpisan ugovor sa dobavljačem i očekujemo od njega da ispoštuje svoje ugovorne obaveze”.

Ukupno je stiglo oko 69 000 vakcina, među kojima su ruske te vakcine iz Covax mehanizma i iz donacija. Vakcinisano je više od 25.000 osoba iz prioritetnih kategorija. U Banjalučkom Domu zdravlja uvjeravaju da proces teče predviđenom dinamikom i da zavisi i od epidemiološke situacije u gradu, te mole građane za strpljenje. Osim lica starijih od 65 godina počela je i vakcinacija mlađih sa hroničnim oboljenjima.

NEVENA TODOROVIĆ, direktor Doma zdravlja Banjaluka

“Trebujemo onoliko vakcina koliko imamo naručenih pacijenata za taj dan.Mi ne trebujemo vakcine za duži period jer nećemo da rizikujemo ukolikona primjer, nestane struje to su veliki frizideri”.

BILJANA MLAĐENOVIĆ, rukovodilac vakcinalnog punkta

“U prosjeku mi sada vakcinišemo 300 ljudi dnevno tako da se to odvija od prošlog ponedjeljka, a prije toga smo imali medicinske radnike”.

Samo je u Banjaluci je više od 15.000 prijavljenih za vakcinaciju iz prioritetnih grupa, a vakcinisano je nešto više od 2.000 osoba. Dok se čeka ozbiljnija vakcinacija stanovništva, zaraza ne jenjava i zahtijeva konstantnu reorganizaciju u zdravstvenim ustanovama. Zbog povećanog priliva kovid pacijenata Republički štab naložio je osnivanje dnevnih bolnica pri domovima zdravlja.