Vlada Kantona Sarajevo u prvoj godini mandata u potpunosti je ispunila 14 obećanja od ukupno 311, koliko ih je “Istinomjer” izdvojio iz “Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.”, navedeno je u izvještaju “Istinomjera”.

U prvoj godini mandata Vlada Kantona Sarajevo ispunila je gotovo 5 odsto obećanja, što је, prema analizi “Istinomjera”, dobar rezultat i prvi put da neka vlada ima konkretan program.

“Možemo reći da je u prvoj godini mandata započet rad na više od polovine datih obećanja, što je prilično dobar rezultat ako uzmemo u obzir da je ispunjeno 14 obećanja, to je dođe negdje iznad 4%. S obzirom da u našem monitoringu do sada, kada govorimo o Vijeću ministara, Vladi FBiH i Vladi RS, nijedna vlada nije nikda prešla taj postotak od 5 do 6%”, ističe Dalio Sijah, urednik Istinomjera.

Ocjenu u progresu dobilo je 36 obećanja te će započeti rad na ispunjavanju 122 obećanja. Jedno obećanje je ocijenjeno kao neispunjeno, a jedno kao neutemeljeno. Vlada Kantona Sarajevo nije provodila nikakve aktivnosti na ispunjavanju 137 datih obećanja.

“Procentualno, 4% obećanja je ispunjeno već u prvoj godini mandata. U progresu je ocjenu dobilo 12% obećanja, započeto je 40% obećanja, dok 44% obećanja nije započeto”, navodi Danir Dajanović iz Istinomjera.

Istinomjer je pratio obećanja iz 7 oblasti: ekonomije, obrazovanja, socijalne politike, državnog uređenja, zdravstva te pravne države. U oblasti obrazovanja nijedno od obećanja nije ispunjeno u cjelosti.

Iz grupe obećanja koja su ispunjena Istinomjer je izdvojio donošenje Uredbe o kontroli javnih nabavki, objavu Registra uposlenih u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, te donošenje Zakona o prijavljivanju i utvrđivanju podrijetla u kontrole imovine izrabranih i imenovanih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo.