U Domu zdravlja Istočno Sarajevo danas je vakcinisano 55 zdravstvenih radnika ruskom vakcinom “Sputnjik V”, izjavio je koordinator za sprovođenje procesa vakcinacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi Danko Vasiljević.

On je napomenuo da su vakcinu primili uglavnom zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te u pojedinim privatnim ustanovama koje gravitiraju Domu zdravlja Istočno Sarajevo.

Vasiljević je dodao da je sve proteklo bez problema i bilo kakvih negativnih efekata, napominjući da je juče vakcinisan 41 zaposleni u Domu za stara lica u Istočnoj Ilidži, te šest korisnika ovog doma.

On je podsjetio da je juče održan sastanak sa načelnikom opštine Istočno Sarajevo Jovanom Katićem i gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem na kojem su dogovoreni dalji koraci i priprema za vakcinaciju osoba starijih od 65 godina.

“Određeno je da će se vakcinacija obaviti u prostorijama Kulturnog centra Istočno Sarajevo, a ovih dana ćemo formirati timove koji će vakcinaciju obavljati. Imamo veliku podršku lokalne zajednice koja će uključiti određen broj volontera za administrativne poslove i na taj način nam olakšati i ubrzati proces imunizacije”, istakao je Vasiljević.

On je dodao da proces vakcinacije otežava trenutno veoma loša epidemiološka situacija, jer je veliki broj zdravstvenih radnika angažovan u kovid ambulantama, a jedan broj ih je u izolaciji zbog bolesti ili kontakata sa zaraženima.

“Važno je da je naš regionalni centar za zdravstvenu zaštitu dobio frižider koji može da zamrzava i na temperaturi od minus 20 stepeni, te će samim tim u ovu regiju moći da stigne veći broj doza vakcine i lakše će biti planirati kada da se upotrijebe. Moći ćemo da planiramo vakcinaciju koja će trajati u toku dana, a do sada je to bilo ograničeno na period od dva časa”, rekao je Vasiljević.

On kaže da se do 15. marta putem timova porodične medicine za vakcinaciju prijavilo 1.020 stanovnika starijih od 65 godina, te napominje da je taj broj sada sigurno i veći, jer interesovanje raste.