Osmogodišnji dječak iz Iraka koji je teško ranjen iz vatrenog oružja prilikom sukoba dvije grupe migranata nedaleko od Privremenog prihvatnog centra “Miral” u Velikoj Kladuši, operisan je u Kantonalnoj bolnici “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću i njegovo stanje je stabilno.

Dječak se za vrijeme subotnjeg sukoba, slučajno sa ocem zatekao na obližnjem parkiralištu, te je konstatovano da je stradao od zalutalog metka, odnosno da nije bio meta napada.

Iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno je kako je opsežna istraga o međusobnom sukobu migranata i pucnjavi još u toku, te da se intenzivno traga za počiniocem ovog krivičnog djela.

“Prema dosadašnjim saznanjima s terena i iskazima očevidaca, vatreno oružje je najvjerovatnije upotrijebio jedan od migranata – učesnika u incidentu, za kojim još uvijek tragamo. Ovo je inače prvi put od početka kompleksne situacije sa migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu da su oni u svojim inače čestim međusobnim sukobima, upotrijebili vatreno oružje”, rekao je portparol Policije USK-a Ale Šiljdedić.

Potvrđena je i informacija da su policijski službenici tokom jučerašnjih pretresa određenih lokacija, pronašli još jednu povrijeđenu osobu u ovom sukobu.

“Radi se o dvadesetčetvorogodišnjem Avganistancu koji je lakše povrijeđen u predjelu lijeve ruke, međutim povreda je takođe nanesena vatrenim oružjem”, dodao je Šiljdedić.

U sve policijske aktivnosti i istražne radnje uključeno je i Kantonalno tužilaštvo USK, pa je tako i ovo djelo okvalifikovano kao teško krivično djelo protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine.