Gradske vlasti Seula saopštile su da će protiv bivšeg gradonačelnika Park Von-suna koji je nedavno pronađen mrtav, biti pokrenuta istraga nakon žalbe njegove sekretarice za višegodišnje seksualno uznemiravanje.

Portparol Gradske skupštine Hvang In-sik rekao je da će u istražni odbor biti uključeni i civilni aktivisti i stručnjaci, ali nije precizirao kada će započeti sa radom.

“Formiranjem zajedničkog istražnog odbora vladinih službenika i civilnih predstavnika, osiguraćemo pravičnost i objektivnost istrage”, rekao je Hvang.

Dodao je da će se konsultovati sa organizacijama za ženska prava i drugim grupama kako bi utvrdili na koji način će odbor biti formiran i kako će raditi.

Prije skoro nedjelju dana, gradonačelnik Seula pronađen je mrtav nakon što je prijavljeno da je nestao.

Stotine policajaca učestvovalo je u potrazi.

U ponedjeljak, advokatica Kim Džaerion je rekla novinarima da je protiv gradonačelnika dan prije njegovog nestanka podesena prijava zbog seksualnog uznemiravanja sekretarice.

Prema Kim, bivša sekretarica tvrdi da je godinama bila izložena neželjenom fizičkom kontaktu od strane Parka.

On joj je slao i lascivne fotografije i poruke koje je pokazala svojim prijateljima, kolegama i novinarima.

Optužbe su narušile reputaciju Parka, liberala koji je svoju karijeru izgradio kao političar koji je bio reformski orijentisan i zagovornik ženskih prava.

Mnogi su smatrali i da bi mogao da bude kandidat na predsjedničkim izborima 2022. godine.

Hvang je izrazio žaljenje zbog ovih navoda koje je nazvao spekulacijama medija i nije dao više detalja o Parkovoj smrti i o tome da li je neko iz vlasti ranije bio upoznat sa navodima sekretarice.