Petnaest posto svih smrtnih slučajeva povezanih s virusom korona u svijetu “moglo bi se pripisati dugotrajnoj izloženosti zagađenju zraka”, podaci su istraživačkog tima pod vodstvom Njemačke.

Objavljena u časopisu “Cardiovascular Research”, procjena se temelji na analizi podataka o zagađenju i pandemiji koje su proveli Hemijski institut Max Planck, Univerzitet Harvard i Centar za istraživanje klime i atmosfere Ciparskog instituta, prenosi dpa.

Izloženost zagađivanju zraka vjerojatno pogoršava “popratne bolesti koje bi mogle dovesti do smrtnih ishoda zaraženih koronavirusom.”

“Ako već imate bolesti srca, tada će zagađenje zraka i infekcija koronavirusom uzrokovati probleme koji mogu dovesti do srčanog udara, zatajenja srca i moždanog udara”, rekao je koautor Thomas Muenzel sa Univerziteta Johannes Gutenberg u Mainzu .

Više od četvrtine smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Aziji moglo bi se povezati sa zagađenjem zraka, procjenjuju istraživači u usporedbi s evropskim 19 i sjevernoameričkim 17 posto.

Prema službenim podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, preko 1,1 miliona ljudi širom svijeta umrlo je nakon zaraze koronavirusom.

Drugi val infekcija zahvatio je Evropu, a neke zemlje bilježe nove dnevne maksimume, iako su hospitalizacije i smrtni slučajevi sporije rasli nego tokom prvog vala pandemije od marta do maja.