Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske objavio je studiju provedenu kod 120 pacijenata, koji su preboljeli teži oblik Covid-19. Kod više od 40 posto takvih pacijenata pokazalo se kako je Covid izazvao ozbiljna oštećenja autonomnog nervnog sistema. Rezultati studije idu u prilog tome da se sa post-covid sindromom suočava gotovo svaki drugi pacijent.

Oštećenje autonomnog nervnog sistema prisutno je kod pacijenata koji su imali teži oblik Covida, čiji je prvi pokazatelj pad pritiska prilikom ustajanja. Ovo je rezultat studije koju je radio UKC Banja Luka kod pacijenata koji su imali težu kliničku sliku.

prof. dr. BRANISLAV MILOVANOVIĆ, Medicinski fakultet Beograd

“Našli smo da su oštećenja autonomnog nervnog sistema znatno izraženija nego kod pacijenata koji su preživjeli infarkt i teže bolesti, u stvari oštećen je kompletan nervni sistem.”

Ovi pacijenti biće praćeni i narednih šest mjeseci da bi se utvrdilo kod kojih će se razviti post-covid sindrom, nova bolest koja izaziva hronični deficit energije, te dovodi do neuroloških ispada poput igranja mišića, slabe koncentracije, zaboravnosti, vrtoglavice.

prof. dr. BRANISLAV MILOVANOVIĆ, Medicinski fakultet Beograd

“Cilj nam je da vidimo koji su pacijenti pod najvećim rizikom i kako spriječiti tu novu bolest, jer vidimo da ona pravi hronični deficit energije, tako da ti pacijenti imaju određeni stepen invalidnosti.”

Brojne probleme psihičke prirode ranije su već primjetili i ljekari u Zavodu Zotović tokom pulmološke rehabilitacije pacijenata koji su preležali Covid.

dr. NIKOLINA TODOROVIĆ, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Banja Luka

“Tu su posljedice ne samo mišićnog sistema i pluća već i brojne psihičke tegobe koje vuku pacijenti koji su prošli kroz bolničko liječenje, tu je strah od ishoda bolesti i psihološka podrška je jako bitna.”

Psiholozi takođe već neko vrijeme upozoravaju da Covid znatno utiče na psihu u smislu javljanja nesigurnosti, depresije, te uopšteno nekog vida nesigurnosti i smanjenja pozitivnih emocija.

ANITA ĐURIČIĆ, psihologinja u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja

“Ono što je evidentno je cjelodnevni povećan priliv u toku epidemije i mi očekujemo još i veći broj nakon što se epidemija, i kad se, završi.”

Posljedice Covida po nervni sistem i psihu izražene su kod većine pacijenata koji su imali teži oblik ove bolesti, nezavisno od toga da li su prije toga bili potpuno zdravi, dok su izraženi isto i kod starijih ljudi, ali i onih koji su, na primjer, dvostruko mlađi.