Na sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH svjedočio je advokat Marko Dragić.

On je u svom svjedočenju govorio o sposobnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH da odgovori zadatku uspostavljanja nezavisnih i nepristrasnih pravosudnih institucija u BiH.

Pred članovima Privremene istražne komisije danas su svjedočili i predstavnici strukovnih novinarskih udruženja – Udruženja “BH novinari” i Kluba novinara Banjaluka.

U svom svjedočenju pred članovima Privremene istražne komisije predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić govorio je o uticaju stanja u pravosuđu na rad novinara, te iskustvima novinara i medijske zajednice u odnosu sa pravosudnim institucijama u BiH. Upozorio je na činjenicu da se napadi na novinare ne kažnjavaju efikasno i založio se za zaštitu novinarske profesije i slobode govora.

Generalna sekretarka Udruženja „BH novinari“ Borka Rudić u svom svjedočenju govorila je o potrebi za slobodnim pristupom informacijama u pravosudnim institucijama, kao i o uvođenju selekcije za novinare i medijske kuće kad je riječ o pristupu i izvještavanju o sudskim procesima. Takođe je upozorila na pojavu privođenja novinara i zahtjeva predstavnika pravosudnih institucija da se otkriju izvori informacija, što je, kako je upozorila, suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku, te predstavlja kršenje međunarodnih standarda i preporuka Vijeća Evrope u ovoj oblasti.

Privremena istražna komisija donijela je zaključak da se na naredne sjednice komisije kao svjedoci pozovu: predsjednik Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH Damjan Kaurinović, sudija Suda BiH i član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Dragomir Vukoje, sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH Božidarka Dodik, sudija Suda BiH Nenad Šeleda, ponzionisani sudija Suda BiH Miloš Babić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Sanela Gorušanović – Butigan, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.