Na sjednici Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, obavljena je rasprava o pritiscima na nositelje pravosudnih funkcija.

Nakon rasprave, Povjerenstvo je osudilo izjavu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH od 19. juna 2020. godine, kojom se nositeljima pravosudnih funkcija nalaže da ne surađuju sa Privremenim istražnim povjerenstvom.

Izraženo je zadovoljstvo zaključcima VSTV-a od 24. juna 2020. godine, koji su u suprotnosti sa tom izjavom, te kojim se navedena zabrana otklanja.

Privremeno istražno povjerenstvo podsjeća da načelo provjera i ravnoteža predstavlja sami temelj slobodnog i demokratskog društva, te da instruiranje zvaničnika pravosudnog sektora da ne surađuju sa parlamentarnim povjerenstvom podriva i odgovornost i neovisnost pravosuđa.

U ostalim zaključcima sa sjednice  ohrabruju se nositelji pravosudnih funkcija da surađuju sa Privremenim istražnim povjerenstvom, u pravcu ispunjenja ciljeva i zadataka koje je utvrdio Zastupnički dom PSBiH, sukladno Zakonu o parlamentarnom nadzoru i Poslovniku Zastupničkog doma. Zahtijeva se od svih nositelja javnih funkcija da se suzdrže od upućivanja ultimatuma, neutemeljenih zabrana i drugih vidova pritiska prema nositeljima pravosudnih funkcija.

Privremeno istražno povjerenstvo ostaje u potpunosti opredijeljeno da se ispuni mandat kojeg je tom Povjerenstvu dodijelio Zastupnički dom PSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.