Italija je u četvrtak dopustila spasilačkom brodu sa 125 migranata da se usidri na Sardiniji kako bi se sklonili iz olujnog mora rekavši da bi se migranti mogli na kraju iskrcati u Italiji prije nego što budu poslani u druge evropske zemlje.

Ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese rekla je parlamentarnom odboru da je Italija već pronašla evropske zemlje koje su se složile primiti 100 migranata, a Italija 25. Rekla je da ako se  loše vrijeme i uzburkano more zadrže nekoliko dana, migranti mogu obaviti svoje 14-dnevnu karantenu koronavirusa na talijanskom brodu, a potom biti poslani u druge evropske zemlje, prenosi AFP.

Brod je isprva krenuo prema Marseilleu kada su francuske vlasti zatražile od Italije da mu dozvoli pristajanje u Sredozemlju, rekao je u tvitu šef Sea-Eyea Gorden Isler.

“Nadamo se da će se 125 spašenih moći iskrcati na Sardiniji kako bi tamo mogli biti adekvatno zbrinuti”, dodao je Isler.

Ministrica Lamorgese je pojasnila da Italija nije imala luku s potrebnim karantenskim prostorom kad je spasilački brod Alan Kurdi prvi put zatražio uplovljavanje u luku 19. septembra. Ali se Italija složila dati Alanu Kurdiju sigurnu luku u zaštiti od oluja rano u četvrtak “jer poštivanje ljudskog života je za nas, kao i za sve, primarna stvar “.

Više od 600 migranata poginulo je ove godine pokušavajući prijeći Mediteran, najsmrtonosniju rutu za one koji se nadaju boljem životu u Evropi.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) do sada je gotovo 50.000 putovalo tom rutom ove godine.