U Italiji je počeo jedan o najznačajnijih festivala u Evropi, MITELFEST. To je festival muzike, plesa, poezije i teatra. Do 13. septembra biće upriličeno 25 umjetničkih programa i tri foruma, a tema ovogodišnjeg izdanja festivala je EMPATIJA.

Uz posebne mjere zaštite, ovogodišnji Mittelfest ipak je okupio umjetnike i publiku u italijanskom gradiću Cividale del Friuli. Umjetnički direktor festivala već treću godinu je naš ugledni reditelj Haris Pašović. Kako ističe, sretan je što će ovogodišnje izdanje kroz muziku, ples i teatar, predstaviti
viziju novog mogućeg svijeta nakon pandemije i vanrednih okolnosti koje su nas zadesile, a koje su posebno teško pogodile građane Italije.

Haris Pašović, umjetnički direktor Mitelfesta

Mi sa našim festivalom, naši gosti i neki od najboljih umjentika na svijetu, kao i građani ovog divnog grada, ovdje stvaramo novu kulturnu historiju Evrope. Italija je prošla veliku bitku, najveću u ovom stoljeću, Еvropa i cijeli svijet se još borе i svijet je u haosu.

Mitelfest već 29 godina predstavlja najznačajnije domete u pozorištu, klasičnoj i savremenoj muzici, baletu i plesu. Značajan je i zbog toga što je otvoren za autore i projekte, kako iz zemalja Evorpske unije, tako i za one iz Istočne Evrope i Balkana.

Roberto Corciulo, predsjednik Mitelfesta

Naš festival okuplja toliko raznolikih projekata i ljudi iz Italije, Centralne Evrope i Balkana. Zato je ovdje posebna energija. Dobro nam došli svi.

Massimiliano Fedriga, guverner Pokrajine Friuli

Hvala vam svima što ste ovdje i hvala predjsedniku i direktoru festivala jer su odlučili prirediti festival, naravno uz posebne mjere. U ovom vremenu pandemije, ovakvi događaji puno znače za naš grad, kulturu, turizam, ekonomiju.

Održavajući međunarodnu dimenziju, evropsku suradnju i njegujući dijalog između zemalja Srednje Evrope, ove godine Mittelfest je posebnu pažnju posvetio italijanskim umjetnicima, te novim digitalnim tehnologijama i načinima komunikacije.