Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu smrti desetogodišnje djevojčice koja je učestvovala u takozvanoj “igri gušenja” na društvenoj mreži TikTok.

Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt djevojčice Antonele, koja je izazvala gnjev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da TikTok, ako ne može sa sigurnošću da provjeri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara.

Iako prema pravilima TikToka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije spriječila djevojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti.

Djevojčica iz Palerma u srijedu se zaključala u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bade mantila stezala oko vrata, učestvujući u izazovu na TikToku u kojem je cilj bio što duže ostati bez vazduha, prenosi Dojče vele.

Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvjesnom stanju. Ljekari su se borili za njen život, ali nisu uspjeli da je spasu. Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo.

Vlasti Italije su navele da na platformi TikTok “nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloljetnika” i osudile lakoću s kojom djeca mogu da se prijave na aplikaciju.

TikTok, platformaza dijeljenje video sadržaja veoma popularna među tinejdžerima širom svijeta,uvlasništvu je kineske kompanije Bajtdens (ByteDance).

U Evropi ima oko 100 miliona korisnika.

“Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti”, naveo je TikTok.

Roditelji djevojčice su rekli da nisu znali o čemu se radi i da im je njihova druga ćerka rekla da je Antonela igrala “igru gušenja”.

Antonelin otac je rekao da je pretpostavljao da ona gleda plesne koreografije i druge video zapise na TikToku.

Gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando napisao je da je u šoku,kao i vjerovatno cijli grad, i da je sada kasno za diskusiju o odnosu djece i mladih prema društvenim mrežama, “posebno u vrijeme pandemije, koja je ljude još više gurnula u digitalnu komunikaciju”.