Za samo sedam dana broj zaraženih korona virusom u Italiji je udvostručen i, prema posljednjim podacima, premašio je broj od 16.000, piše dnevni list “Hafington Post”.

Raste i broj hospitalizovanih pacijenata – više od 10.000 se trenutno liječi u bolnicama, raste i broj pacijenata na intenzivnoj njezi, a u posljednja 24 sata preminulo je 136 oboljelih.

U Lombardiji je od sinoć na snazi policijski čas od 23 do 5 sati ujutru, a policija je kontrolisala da li se mjera poštuje.

U centru milanske zone Navilji, kako piše list, dvije djevojke su do posljednje kapi ispile svoju čašu vina i prije nego su napustile bar komentarisale da su antikovid mjere “diktatura”.

Istovremeno, pred sjedištem regionalne vlade u Milanu protestovalo je nekoliko stotina vlasnika restorana i barova, ali je u vrijeme početka policijskog časa “Milano utonuo u uznemirujuću tišinu”, piše list “Il Fato Kotidijano”.

Pored Lombardije, gdje se od sinoć primjenjuje policijski čas, i druge italijanske pokrajine najavljuju pooštravanje mjera i lokalne blokade.

U Kampanji, Laziju, regionale vlade su već donijele odluku o ograničavanju kretanja i rada javnih objekata, a za vikend će i na Sardiniji, prema pisanju lokalnih medija, biti uveden policijski sat.