Italijanska vlada objavila je danas da je potpisan ukaz prema kome se smanjuje na četiri mjeseca rok za vraćanje migranata, zahvaljujući sporazumima postignutim sa raznim zemljama porijekla.

Italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo saopćio je da se ovim neđunarodnim ukazom smanjuje rok sa dvije godine na četiri mjeseca u kome treba da se ustanovi da li neki migrant može da ostane u Italiji ili treba da se vrati u svoju zemlju porekla.

Desetak zemalja nalazi se na spisku onih koje treba da se uključe u ovaj ukaz, a među njima su Albanija, Bosna, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Gana i Senegal.

“Ovim ukazom se ne narušava ni jedno ljudsko pravo. To je pitanje vezano za težinu procedura u odnosu na zemlje, uključujući u Sredozemlju sa kojima radimo i trgujemo svaki dan”, rekao je Di Majo.

Prema njegovim riječima, fond za repatrijaciju od 50 miliona eura predviđen je da stimuliše međunarodne sporazume.

Više zemalja EU rade u ovom trenutku na projektu automatske repatrijacije migranata koji se iskrcaju na Malti ili u Italiji.

Francuska, Njemačka, Italija i Malta su 23. septembra potpisale predugovor na Malti, a trebaju ga odobriti zemlje članice EU na sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova u Luksemburgu 8. oktobra.