Italija je ublažila pravila o kažnjavanju nevladinih organizacija koje dovode nelegalne migrante na italijanske obale i produžila period zaštite izbjeglica koje mogu biti izložene progonu u svojim zemljama.

Ove izmjene odmah je oštro kritikovao bivši ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Spasilački brodovi koji prekrše zvanična naređenja u obavljanju svojih aktivnosti sada će se suočavati sa blažim kaznama, u iznosu do 50.000 evra. Ranije su bile predviđene kazne do milion evra.

Migranti više neće biti protjerivani ukoliko postoji “rizik da će biti podvrgnuti torturi ili nehumanom tretmanu” u svojoj zemlji, navodi se u Vladinom ukazu.

Pored toga, licima koja posjeduju specijalne dozvole za boravak olakšano je da dobiju redovnu radnu vizu.

Nikola Cingareti, lider Demokratske stranke, koja je dio koalicione vlasti, napisao je na “Tviteru” da “nema više Salvinijevih propagandnih ukaza”.

“Želimo humaniju i bezbjedniju Italiju”, napisao je Cingareti.

Salvini, i dalje popularna ličnost italijanske politike sa svojom Ligom, koja je orijentisana pritiv imigracije, osudio je ovu odluku.

“Vratile su se otvorene luke /i novčanici/ za krijumčare i nelegalne migrante. Mi ćemo ih zaustaviti”, saopštio je Salvini.

U vrijeme dok je bio 14 mjeseci na funkciji, Salvini je zatvorio luke za brodove koji spasavaju migrante i prijetio im velikim kaznama ako pokušaju da pristanu.

Istovremeno je pooštrio politiku protiv azilanata da bi smanjio broj migranata koji dolaze u Italiju.