Davanje vakcine “AstraZenece” da bi se osobe do 65 godina starosti zaštitile od Covida-19 ne bi bilo pogrešno imajući u vidu kašnjenje isporuka Italiji, rekao je danas predsjednik nacionalne medicinske službe AIFA Đorđo Palu.

Kada je Evropska agencija za lijekove (EMA) u januaru odobrila ovu vakcinu, saopštila je da nema dovoljno rezultata koji bi pokazali da li je ona efikasna i kod starijih od 65 godina, ali da se može davati starijim osobama.

“Vakcina je namijenjena svim uzrastima, ali imajući u vidu nedostatak doza, ne bi bilo pogrešno sugerisati da treba da je koriste oni do 65 godina”, rekao je Palu.

AIFA je preporučila “preferencijalnu upotrebu” ove vakcine za osobe starosti od 18 do 55 godina, ali su zemlje poput Francuske, Njemačke i Portugalije podigle tu granicu do 65 godina starosti.

Palu je rekao da je, radi izbjegavanja trećeg talasa epidemije i ograničavanja zaraze, potrebno poštovati pravila o fizičkom distanciranju u naredna dva do tri mjeseca, te da škole i univerziteti ostanu zatvoreni dok se situacija ne popravi.