Rast broja zaraženih tokom drugog vala pandemije koronavirusom u Italiji dovodi bolnice u nekim dijelovima zemlje u vrlo tešku situaciju.

Prema navodima talijanskih medija, u bolnicama u pokrajini Kampanija su se počeli pojavljivati dramatični prizori zbog brzog širenja zaraze i sve većeg broja zaraženih.

U medijima se nedavno pojavio snimak KOVID pacijenta koji je preminuo u toaletu bolnice Kardarelji u Napoliju, gdje se mogu vidjeti i zaraženi pacijenti koji su smješteni bez poštivanja socijalne distance.

U vijestima objavljenim u listu “Il Mesagero” se navodi da je ministar zdravstva Roberto Speranca nakon ovog snimka poslao inspekciju u spomenutu bolnicu.

Ističe se kako su pacijenti iz pokrajine Kampanija zbog nedovoljnog kapaciteta bolnica poslati u pokrajinu Lazio, dok je talijanska vojska postavila šatore oko stadiona fudbalskog kluba Juventus u Torinu za prijem KOVID pacijenata.

Ranije se u medijima pojavila informacija da su zaraženi pacijenti zbog popunjenih kapaciteta bolnica smješteni u crkve.

Talijanska vlada je tokom drugog vala uvela regionalne mjere, dok udruženja doktora zbog alarmantnog stanja u zdravstvenom sistemu traže uvođenje lockdowna.

U Italiji je jučer zabilježen 32.961 novi slučaj zaraze, čime je ukupan broj zaraženih premašio milion.