U Italiji će takozvana zelena propusnica biti obavezna za radnike u javnom i privatnom sektoru, rekla je danas ministar za regionalne poslove Marijastela Đelmini, čime će Italija biti prva evropska zemlja koja je to učinila pokušavajući da ubrza stopu vakcinacije i suzbije infekciju.

Propusnica, digitalni ili papirni sertifikat koji pokazuje da je neko primio najmanje jednu dozu vakcine, da je negativan ili da se nedavno oporavio od virusa korona prvobitno je zamišljen da olakša putovanja među državama EU.

Ali, Italija je bila među grupom zemalja koje su, takođe, postavile interni zahtjev za uvođenje propusnice za pristup mjestima kao što su muzeji, teretane i zatvoreni restorani.

Đelminijeva je rekla na državnom radiju da je moguće proširenje obaveznog korištenja tog dokumenta, te da je u tom smislu današnji sastanak Vlade veoma značajan.

Italija je, takođe, postepeno proširila upotrebu propusnice na radnom mjestu, uprkos trzavicama u vezi sa tim pitanjem u koaliciji za nacionalno jedinstvo premijera Marija Dragija. Đelminijeva je navela da je Vlada sada spremna da ide dalje.

“Idemo ka obaveznoj zelenoj propusnici, ne samo za zaposlene u javnom sektoru, već i za zaposlene u privatnom sektoru”, rekla je ona za radio RAI.

Đelminijeva je naglasila da je vakcina jedino oružje koje postoji protiv Covida, te da se infekcija može ograničiti samo vakcinacijom velike većine stanovništva.

Italija ima drugi najveći broj umrlih od Covida 19 u Evropi poslije Velike Britanije, a u svijetu je osma.

Oko 73 odsto populacije, od 60 miliona, primilo je najmanje jednu dozu, a 65 odsto je potpuno vakcinisano, što je u velikoj mjeri u skladu sa većinom drugih zemalja EU.

Očekuje se da će današnji sastanak Vlade biti težak. Desničarski lider Mateo Salvini, lider Lige, koja je u vladajućoj koaliciji, više puta se opirao proširenju upotrebe “zelene propusnice”, ali je njegova stranka interno podijeljena po tom pitanju.

Ostaje da se vidi da li će Vlada otići toliko daleko kako je unaprijed najavila Đelminijeva, član konzervativne partije “Forca Italija” Silvija Berluskonija.

Protivnici propusnice kažu da ona predstavlja kršenje sloboda i da je to način na koji se ljudi prisiljavaju na vakcinaciju.

I neke druge evropske zemlje uvele su obaveznu zdravstvenu propusnicu za odmor, zabavu ili putovanje, ali nijedna država to nije uvela kao obavezno za sve radnike privatnog i javnog sektora.