Italijanska vlada je visila o koncu uoči konferencije za novinare bivšeg premijera Mattea Renzija, koji je zaprijetio da će povući svoju malu centrističku stranku iz vladajuće koalicije, izazivajući njen kolaps.

Renzi će održati konfrerenciju za novinare u 17.30 sati po srednjoevropskom vremenu. On nije objavio razlog obraćanja javnosti, ali brojni posmatrači vjeruju da će on iskoristiti tu priliku da objavi ostavku dvoje ministara iz njegove stranke Italia Viva.

Takav potez izazvao bi haos u Italiji dok se bori da suzbije pandemiju koronavirusa. Podrška Italia Viva u parlamentu ključna je za opstanak koalicije predvođene anti-establishment pokretom Pet zvijezda i Demokratskom strankom (PD) lijevog centra.

Danas su Pet zvijezda i PD ponovili apel Renziju da očuva koalicijsku vladu.

Dok se pregovori iza pozornice nastavljaju, premijer Giuseppe Conte sastao se s predsjednikom Sergiom Mattarellom, vrhovnim arbitrom italijanske politike, kako bi ga izvijestio o trenutnim dešavanjima.

Italia Viva, koja ima podršku manje od tri posto glasača i bori se da ostane relevantna, neravnopravan je partner Conteu od formiranje njegove vlade u 2019. a napetosti su se pojačale u posljednjim sedmicama.

Renzijeve primjedbe prvobitno su bile usmjerene na Conteove planove potrošnje milijardi eura koje je obećala Evropska unija za oživljavanje posrnule italijanske ekonomije.

Nacrt italijanskog “Plana oporavka” nudi premalo za zdravstvene službe, kulturu i infrastrukturne projekte, tvrdi Renzi, i treba ga nadzirati grupa neizabranih eksperata za koju on kaže da predstavlja uvredu za parlament.

Plan je sinoć konačno odobrila vlada, i Renzi je izjavio u televizijskom intervjuu da je njegova konačna verzija “korak naprijed” i da udovoljava nekim od njegovih zahtjeva. On je kasnije, ipak, izrazio ostale političke pritužbe i insistirao je da se Italija treba prijaviti za kredit iz fonda pomoći eurozone, poznatog kao Mehanizam evropske stabilnosti (ESM) kako bi pomogao njenoj zdravstvenoj službi.

Conte i Pet zvijezda saopćili su u utorak da bi, ukoliko Italia Viva povuče svoje ministre iz vlade, novi sporazum s Renzijem bio nemoguć, očigledno odbacujući opciju restruktuiranja vlade s istom većinom, prenosi Reuters.