Iz Brisela su stigle najave o mogućim milijardama eura za Zapadni Balkan, a Evropska komisija je predložila da se mobilizuje devet milijardi eura, u okviru IPA fonda. O izvještaju Evropske komisije i najavljenom paketu pomoći, u Dnevniku 2 BHRT-a govorio je bivši šef bh. diplomatije i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“To je devet milijardi eura u pet godina, od 2022. do 2027. godine, namijenjenog za nekoliko krupnih prioriteta – za autoputeve, povezivanje glavnih gradova Zapadnog Balkana, pitanje eliminacije uglja kao izvora električne energije, dakle priprema gašenja termoelektrana i afirmacija drugih oblika energije, digitalizaciju, ekonomiju i privatni sektor. Koliko će BiH novca povući, zavisiće od naše pripremljenosti i projekata koje ponudimo. Ja ne vjerujem da ćemo dobiti neku kvotu pa da sami raspolažemo njome. Zato mislim da institucije BiH treba da se pripreme i što prije imaju jasne projekte jer imaju dovoljno vremena. Ako nastave da rade ‘od danas do sutra’, kao što su to radili, bojim se da od svega ovoga neće biti ništa, drugi će nas preteći i bolje iskoristiti taj novac”.

Ivanić smatra da je Evropska unija najavljenim paketom pomoći, poslala veoma pozitivnu poruku.

“Evropska unija je jasno rekla da će davati više grantova nego kredita i to je vrlo pozitivna stvar. Praktično, to će biti bespovratan novac. Pokazuje se da je Evropska unija, bez obzira na brojne površne kritike na njen račun, institucija koja najviše podržava zemlje Zapadnog Balkana. To je značajno. Ali, jednako tako je značajno i ono što smo imali priliku da čujemo, a to je vrlo oštra kritika prema vlastima u odnosu na to šta su napravile u proteklih godinu-dvije, a iz Izvještaja je vidljivo da nisu napravile ništa”.

Ivanić je ocijenio kako je najveći problem Zapadnog Balkana, a posebno BiH, realni sektor.

“Glavni problem svih zemalja Zapadnog Balkana, a posebno BiH, ipak je realni sektor, zapošljavanje, privreda… U tom dijelu u ovom periodu nije bilo dovoljno podrške. Prijatno me iznenadila najava da će milijardu i pol eura biti usmjereno za podršku privatnom sektoru i investicijama – zapošljavanju. Ali, bez investicija koje će doći iz privatnog sektora zemalja Evropske unije, ovdje nema pravog razvoja. Da bi se to desilo, cijeli Zapadni Balkan mora imati drugačiji imidž. Niko razuman neće ulagati svoj kapital u BiH dok god je njen imidž ovakav”.

Ivanić smatra da zvanično Sarajevo neće uraditi ništa po pitanju predstavljenog Izvještaja o napretku BiH.

“Zvanično Sarajevo će ovo čuti i neće ništa uraditi nego će se ‘opravdavati da Brisel nešto nije vidio. Ja ne znam šta je Brisel imao da vidi. Ni u jednom sektoru koji je Briselu važan nije bilo pomaka – u pravosuđu, borbi protiv korupcije, ekonomskim reformama. Meni se na prvo čitanje čini da je ovo najkritičniji izvještaj koji je BiH dobila u posljednje vrijeme. Brisel je nezadovoljan stvarnim stanjem u ovim oblastima i to vlast ne može negirati. Ali, mislim da njih ovo neće probuditi i da ćemo imati još dvije godine tavorenja, letargije i da se ništa krupno neće desiti. Bojim se da sa ovom strukturom vlasti ne možemo biti optimisti”.