Nova sezona nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine počinje danas i prve utakmice bit će odigrane u naredna tri dana, a najzanimljiviji duel će biti odigran na stadionu “Grbavica” gdje domaći Željezničar dočekuje ekipu Borca iz Banje Luke, aktuelnog prvaka BiH.

Trener Željezničara Tomislav Ivković smatra da je za njegovu ekipu dobro da u prvom meču igra protiv prvaka. Ivković ističe da je Željezničar psihički spreman za novu sezonu, ali da ekipa još treba raditi na fizičkom aspektu.

Borac je igrao vrlo dobro sa Clujom u Ligi prvaka. To je kvalitetan tim, dok smo mi mlada ekipa, željna utakmica i dokazivanja. Borac je favorit u ovom meču, ali mi imamo domaće navijače koji mnogo znače ekipi. Radili smo dobro, svakim danom smo bolji, neću reći da nam je falilo još vremena i utakmica, šta je tu je. Igrači su motivisani, to vidim na treninzima, trebamo se samo kroz utakmice fizički pripremiti – izjavio je Ivković.

Naglašava da će Željezničar protiv Borca ići na pobjedu.

Na ovaj ili onaj način idemo na pobjedu. Nastojat ćemo ih iznenaditi taktikom. Oni su iskusni, a mi mladi i željni dokazivanja pa ćemo vidjeti u kom smjeru će otići utakmica. Nakon prijateljske utakmice protiv Leotara ekipa je napredovala, atmosfera je mnogo bolja u svlačionici i pokušat ćemo to iskoristiti. Ako izdržimo pritisak, na dobrom smo putu – objasnio je trener “plavih”.

Ivković će utakmicu voditi sa tribina stadiona “Grbavica” jer još nije dobio radnu dozvolu.

Nikada mi se to prije nije dogodilo. Bio sam u mnogim zemljama svijeta i svugdje sam odmah mogao raditi. Kvalifikacije imam, kao i potrebne diplome i onda ne mogu biti s ekipom na terenu. Mislim da Nogometni savez BiH treba rješavati ovakve situacije. Teško mi je jer me ekipa treba, nije isto biti na tribini ili na terenu, uskratili su mi veliko zadovoljstvo – dodao je strateg Željezničara.

Igrač Željezničara Samir Bekrić naglašava da je za ekipu sa “Grbavice” velika stvar povratak navijača na tribine.

Mi smo dvije različite ekipe sa ili bez navijača. Nadam se da ćemo pred njima pokazati dobre stvari na terenu i doći do dobrog rezultata, što bi ovoj ekipi mnogo značilo za samopouzdanje. Atmosfera u ekipi je odlična, stariji igrači pružaju podršku mlađim. Najbitnije je da imamo podršku s tribina, a ja ne sumnjam da ćemo to dobiti od navijača. Mi ćemo na terenu dati sve od sebe – zaključio je Bekrić.

Utakmica Željezničar – Borac će biti odigrana sutra na stadionu “Grbavica” s početkom u 21.00 sati.