Specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19 David Nabarro upozorio je na treći talas pandemije u Evropi početkom 2021. godine, ako vlade ponove greške iz prošlosti kada nisu spriječile drugi talas infekcija.

“Propustili su izgradnju potrebne infrastrukture tokom ljetnih mjeseci, nakon što su prvi talas stavili pod kontrolu”, rekao je Nabarro za švajcarske novine “Solothurner Zeitung”.

On je naglasio da je sada na djelu drugi talas.

“Ako ne izgrade potrebnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sljedeće godine”, rekao je Nabarro, Britanac koji je neuspješno vodio kampanju da bi 2017. postao generalni direktor WHO.

Evropa je nakratko uživala u smanjenim stopama infekcije, koje sada ponovo rastu. U Njemačkoj i Francuskoj juče je zabilježeno 33.000 novozaraženih, Švajcarska i Austrija imaju hiljade slučajeva dnevno, dok je Turska prijavila rekordnih 5.532 novih infekcija.

Nabarro je izdvojio potez Švajcarske da dozvoli skijanje, uz maske u gondolama, jer su ostale alpske države poput Austrije zatvorile odmarališta. Nabarro je rekao da bi Švajcarska mogla dostići “veoma visok nivo bolesti i smrtnih ishoda”.

“Jednom kada se stope zaraze potpuno smanje, a to će se dogoditi, tada možemo biti slobodni koliko god želimo”, rekao je Nabarro.

On je pohvalio odgovor azijskih zemalja poput Južne Koreje, gdje je stopa infekcije sada relativno niska.

“Ljudi su potpuno angažovani, preuzimaju modele ponašanja koji otežavaju cirkulaciju virusa. Održavaju distancu, nose maske, izoluju se kada su bolesni, peru ruke i površine. Oni tako štite najugroženije grupe”, rekao je Nabarro, koji smatra da je reakcija Evrope na pandemije bila nepotpuna.